Lenge leve spontanitet!

Kulturnatt er arrangementet hvor Oslos kulturliv åpner dørene. Dette skjer én fredag i året og denne gangen falt det på fredagen før gjennomåpningen. Noe som skulle prege årets arrangementet, for alt er gratis og bygger på først til mølla prinsippet. Som gjør at man ikke alltid vet hvilke arrangementer man får plass på eller hvilke kunstneriske inntrykk kvelden bringer. Drar man på Kulturnatt med et åpent sinn, kan den både bli minnerik og fin - til tross for at den ikke ender som man trodde den ville.

 En av de som deltok på Kulturnatt var doktorgradsstudenten Adeel, som sto og ventet på gjengen han hadde avtalt å dra med. Én etter én dukket de opp: Kuba, Genís og Rebeka. Gjengen fikk spørsmål om hvor de hadde møtt hverandre, det var ikke lett å svare på:

Adeel hadde møtt alle på en tur til Kisefossmuseumet tidligere den måneden.

- Jeg tror jeg og Kuba møttes på en båttur i sommer. Genís og jeg ble lagt til i en facebookgruppe for internasjonale studenter da vi hadde fått innvilget plass på universitet, så vi begynte å prate over nettet før vi hadde kommet til Oslo, forklarte Rebeka. 

Rebeka tar mastergraden sin på Universitet i Oslo, selv er hun fra Slovenia. Til tross for å bare ha vært i Norge i en kort periode, har hun rukket å danne seg et stort nettverk. Mye av dette skyldes fordi hun har blitt kjent med mange gjennom arrangementer i regi av SiO.

- Før jeg kom hit var jeg redd det skulle bli trist å studere i Norge, på grunn av været, men dette er så langt det beste studiestedet jeg har vært. Disse gratisarragementene burde virkelig være en årlig greie, roste hun på vei bort til Kulturnattas første stoppested: Tøyen Fil & Klafferi.

Et bortgjemt og i utgangspunktet nedlagt lokale, som akkurat denne kvelden hadde åpnet. Dessverre, grunnet koronarestriksjoner, hadde ikke lokalet plass til flere besøkende, og gjengen måtte snu i døra.

Dette vekte likevel ikke dårlig stemning, og Rute 37 førte veien videre til Youngstorget. Neste stopp var Hausmania i Møllergata, og blitzhuset lovde DJ. Før den tid ble det et lite pit stop på Oslo Streetfood.

Her jobbet venninnen Sumeyye, også en bekjent fra tidligere SiO arrangementer.

- Vil dere ha dumplings? Spurte hun, smilende fra en av matbodene.

Noen minutter senere var rykende, ferske, veganske dumplings servert. Gjengen takket for seg og tok så turen videre.

- Han har møtt så mange at han ikke husker hva de heter

Destinasjon Hausmania ble nådd. Det ble billedtakning av graffitimalte vegger og et syn av to som danset i andreetasje. Hovedattraksjon og DJen oppholdte seg i øverste og tredje, men beklageligvis, kunne han fortelle at showstart ikke var før om en time.

Enda en gang var det bare å snu i døra. Så hva gjør man for å få tiden til å gå? Kjøper mer mat! Turen gikk til Mathallen ved Vulkan, og gnocchi, burger og ostesmørbrød ble inntatt.

- Jeg møtte ei som kjenner deg, fortalte Genís til Kuba.
- Alle kjenner Kuba! Han har møtt så mange at han ikke husker hva de heter, svarte Rebeka og lo.

Kuba var enda en som har benyttet seg av Studentens tiltakspakke sine tilbud. Både bowling, rush trampolinepark, kino og Snø skihall var noe av det han hadde rukket å teste ut, etter han startet utvekslingsperioden sin tidlig i august.

- Jeg tenkte at utveksling kom til å bli sosialt, men gjennom disse arrangementene så møter man nye folk hele tiden, det er nesten for mye! Forklarte Kuba. 

- Du kan ikke klage på noe så bra! Skøyt Rebeka inn.

- Nei, nei, jeg klager ikke, forsikret Kuba tilbake.

På fulle mager bestemte gjengen at neste stopp ble Samisk hus og crossover-kvelden samisk joik møter fransk aften.

Et håp om normale tilstander

På veien dukket sistemann i gruppa opp, Tara Magdalena, som akkurat hadde blitt ferdig på jobb. Tara er selv fra Oslo, men sulten på sosialisering har hun også deltatt på SiO arrangementer, og møtt mange nye venner på kort tid.

- Jeg bor i studentbolig og alle romkameratene mine måtte reise mars 2020 fordi de var internasjonale studenter. Jeg har møtt mange flere folk her og blitt kjent med mange kulturer. Om man studerer språkfag er det lurt å dra på disse arrangementene, forklarte hun.

Det hadde blitt tidlig kveld da Samisk hus ble nådd, og atter en gang ble det bomtur. I døra informerte de om at arrangementet hadde nådd maks kapasitet.

Litt tilfeldig ble det bestemt å gå en tur til Akershus festning isteden. Oslo badet i tidlig høstvær og sola skapte rosa farger på himmelen. Latter, folkemasser og det siste av årets sommervarme fylte den tidlige høstkvelden. Kombinasjonen ga et håp om at ting var på vei til å gå tilbake til normalen.

Kulturnatt ble kanskje ikke helt som forventet. Likevel kan en si at det er gode opplevelser å finne både på Oslo streetfood, rundt gamle festninger og i det å vandre i skumring en tidlig høstkveld.

Så har kanskje ikke aktivitet så mye å si - så lenge man gjør det i godt selskap!

Vil du være med på et sosialt arrangement? Sjekk ut aktivietskalenderen! Her blir det fortløpende lagt ut nye og spennende arrangementer!