Støttesystem for og av studenter

Å være student i en stor by er ikke alltid lett. Kanskje gruer man seg til eksamen, har for mange baller i luften eller behov for å lufte litt tanker? Gjennom én til én samtaler, en facebook-chat og sosiale arrangementers skal SiO sitt nyoppstartede Peer Support-prosjekt være til hjelp!

 For første gang i Oslo og som andre stedet i Norge etablerer Studentens tiltakspakke og SiO Helse tilbudet: Peer Support. 

Studenten hjelper studenten 

- Peer Support, er som det ligger i ordet - er en person som er likestilt, eller litt i samme situasjon som en selv. Derfor har vi engasjert frivillige studenter til å være Peer Supportere hos oss. Studenter vet best hvor skoen trykker hos andre studenter, forklarer rådgiver hos SiO Helse, Siri Anette Hansen. 

Gjennom dette programmet kan man få hjelp med studierelaterte spørsmål, men også hverdagslige utfordringer som kan dukke opp. 

Jeg kan se for meg at det både blir mye spørsmål om campus og studentlivet, som om hvor biblioteket er eller hvordan man utsetter eksamen, men også andre ting, vi er her for å hjelpe, forklarer Siri videre. 

Hun forklarer at Peer Supporterne har nøye opplæringskurs for å føle seg klar til å innta rollen. 
PROSJEKTLEDER: Rådgiver hos SiO Helse og delprosjektleder: Siri Anette Hansen.
PROSJEKTLEDER: Rådgiver hos SiO Helse og delprosjektleder: Siri Anette Hansen.

- Om vi får noen henvendelser som kan fremstå som litt mer utfordrende, kan Peer Support være første kontaktpunkt for videre henvendelse. Vi i SiO helse vil da være tilgjengelige og guide deg videre, forklarer hun. 

Et felles ønske og motivasjon til å hjelpe 

Lørdag 6. november møttes Peer Supporterne til en nettverkssamling. Både for å bli kjent med og for et foredrag med Elin Akre Trønnes om ledelse. 

Hun formidlet kloke ord: om hvordan en Peer Supporter ikke skal eller kan løse andre sine problemer, men at deres rolle er å hjelpe noen til få verktøyene så de kan løse problemene sine selv. 

KURSING: Elin Akre Trønnes kurser Peer Supporterne i ledelse.
KURSING: Elin Akre Trønnes kurser Peer Supporterne i ledelse.

En Peer Supporter er prosjektmedarbeider Jana Tolstjakova, hun er masterstudent på Universitet i Oslo. Hun forklarer at det er variert hva Peer Supporterne studerer, og at det ikke er noen formelle krav til  bakgrunn eller utdannelse. Det de har til felles er et ønske og motivasjon til å hjelpe andre. 

De som har søkt har gjerne formidlet at de selv har mange erfaringer og tips, og dermed vil de hjelpe andre som kanskje er i samme situasjon som de var i, forklarer hun. 

Ikke minst skal Peer Supporter-fellesskapet være sosialt og fint for alle involverte. 

- Det er derfor vi har samlinger som det her. Det skal gi et godt samarbeid mellom supporterne og lage et hyggelig miljø blant kollegaer, legger Siri til. 

 Prosjektet har fått økonomisk støtte til å ansette prosjektmedarbeidere som er ansvarlig for rekrutering på de ulike lærestedene. 

Det å være Peer Supporter i seg selv er et frivillig verv. Derfor håper både Jana og Siri at dette kan bli et langvarig prosjekt, også i perioden etter 1. mars, som er datoen de så langt har fått innfridd økonomisk støtte til. 

Normalisere og synliggjøre

Begge har hørt positive ting om tiltaket på Nord Universitet i Bodø. Som er det første og eneste andre stedet i landet som tilbyr samme tjeneste. Peer Support vil tilby en operativ facebook-chat som skal være bemannet til rundt klokken 20 hver dag, én til én-samtaler og ulike sosiale tiltak blant annet i form av arrangementer. 

- Det er nok mye god hjelp å ha møteplasser, noen ganger kan det føles litt kleint å dra på ting alene. På våre arrangementer vil det være meningen å dra alene, vi er alle i samme båt, forklarer Jana. 

ØNSKER Å HJELPE: Peer Supporter og prosjektmedarbeider Jana Tolstjakova.
ØNSKER Å HJELPE: Peer Supporter og prosjektmedarbeider Jana Tolstjakova.

- Jeg tror dette tiltaket vil gjøre en forskjell for folk. Det vil bidra til å synliggjøre at det er greit og normalt å ha det tøft i perioder, og at det er viktig å snakke med noen om det, legger Siri til. 

Operativ allerede nå 

- Alle Peer Supporterne har fått den nødvendige opplæringen, forklarer Siri, som stolt kan fortelle at Peer Support-tjenesten er operativ allerede nå. 

Ønsker du å unytte deg av tilbudet? 

Trykk her for å komme til Facebooksiden!

Ønsker du å bli Peer Supporter? Det er løpende opptak og du kan lese mer om det her!