Rebusløp -  gjenoppdag Oslo

Hva er egentlig historien bak kjente og ukjente områder i byen vår, Oslo? Vet du hvilke fakta som ligger begravet meter unna der du sover, studerer eller har sosiale lag? Igjennom rebusløpet kan man oppleve nye steder i Oslo og lære nye ting om plassene man har ferdet mange ganger før. Stig inn rebusløpet og få følelsen av å oppleve Oslo for første gang!

I løpet av tidlig høst har studenter hatt muligheten til å navigere seg fra Oslos største hipsterområder på Grünerløkka, til kollektive knutepunkt ved Jernbanetorget og videre inn i finansstrøkene på Barcode. Her har de oppdaget nye steder, lært historisk fakta og hatt muligheten til å vinne premier. Alt i en samlet og sosial gruppe! 

Oline Martemoen Vasaasen er prosjektleder for rebusløpet og kan fortelle at det har vært en suksess: 

Etter første rebusløp overhørte jeg en gjeng med studenter som ikke kjente hverandre fra tidligere utveksle kontaktinformasjon og avtalte å møtes for en kaffe i ettertid. 

Mange melder seg på alene til rebusløpet og ved ankomst fordeles de i en gruppe for å bli kjent med andre. Videre får man et elektronisk kart med en oversikt over alle postene, så er rebusen i gang! 

Innen en gitt tidsperiode er målet å oppdage Oslo på nytt, og finne sjarmen i glemte skatter som bærer med seg en rik historie.

Oline er prosjektleder for Rebusløpet
Oline er prosjektleder for Rebusløpet

Denne gangen består en av gruppene som skal ut på rebusjakt av utvekslingsstudentene; Verena, Sophia, Vanessa, Jane og Martina. 

Til felles begynte de utvekslingsperioden i midten av august. Flere av dem har vært ivrige deltakere på Studentens tiltakspakke sine tidligere arrangementer, samt deltatt på studentslippet. De kunne fortelle at de hadde møtt på mange av de andre i gruppen tidligere, gjennom disse arrangementene. 

Jeg er her fordi det høres gøy ut og fordi det blir tilbudt gratis mat, ler Jane. 

Hun har kommet forberedt og etter å ha møtt gruppen leter hun fram solkrem, et kart og et polaroidkamera. 

Vi fikk beskjed at vi ville få ekstra poeng for å kle oss som turister, forklarer hun. 

Snart poserer gjengen foran et mobilkamera med solkrem på nesetippen og det store kartet foran seg - så er det av gårde til neste stopp! 

Rask gange til trikken fører vei til Operaen. Her er oppdraget å ta bilde av She lies - skulpturen. Den ligger plassert i havnebassenget foran Operaen. Damene finner frem norgeskartet og poserer som turister i egen (utvekslings)by! 

Så leder Vanessa videre veien til gamle Oslo, og ruinene ved Clemenskirken. Informasjon på det digitale kartet avslører at dette er Norges eldste offisielle kirkegård.  

Flere av kroppene som er gravd opp her viser tegn på å ha blitt begravet på underlige måter. Historikere tror begravelsesmetoden var et ritual på å forhindre levende døde og vampyrer fra å gjenoppstå. Fordi det er så mange kropper begravd på uortodoks måte i dette området, tror arkeologer at dette er gravstedet for de man mente ikke var helt menneskelig.   

For et ekkelt sted, innrømmer Vanessa som har lest informasjon høyt for de andre. 

Hun viser iver i å skynde seg bort og videre til neste post! På veien forklarer hun hvorfor hun valgte å melde seg på rebusløpet: 

Jeg var litt nervøs først og tenkte: vil jeg møte noen som meg her? Men disse mulighetene er så fine! Det er så enkelt å bli kjent med nye folk og det har tatt bort mye stress, spesielt for meg som er utvekslingsstudent.

Vil du være med på et sosialt arrangement? Sjekk ut aktivitetskalenderen. Om du ønsker å finne nye venner som har like interesser som deg kan du lese mer og melde deg på "Semester med nye venner" her!