Søknad nummer 100

Lilleputtenes maleforening

Studentenes tiltakspakke har nå godkjent over 100 søknader om tiltak rettet mot Oslo-studentene! Nylig godkjente vi søknad nummer 100, som ble sendt inn av Lilleputtenes maleforening.

Ved utgangen av 2020 bestemte Jostein Holen Ibsen, Victor Starheim og Torvald Andresen seg for å starte opp en ny forening, nemlig Lilleputtenes maleforening. Den ferske foreningen driver med noe så unikt som miniatyrmaling - som vil si å male små figurer. Da Jostein, Victor og Torvald startet foreningen hadde de drevet med miniatyrmaling i kun én måned.

Første gang vi var ute og skulle handle utstyr selv brukte vi rundt 3000 kr til sammen, og det er ikke noe alle studenter har mulighet til, men vi synes det var veldig gøy og hadde lyst til å få med flere. Det var grunnlaget for at vi startet foreningen, forteller Jostein.

De siste månedene har foreningen jobbet med å få støtte fra ulike organisasjoner, for å klare å bygge opp et utstyrslager, der alle kan komme og låne utstyr.

- Vi ønsker å hjelpe studentene med de utfordringene vi møtte på da vi startet opp. Da vi startet hadde vi ingen til å hjelpe oss og vi måtte lære alt fra bunnen. Vi ønsker at andre skal slippe det, for det kan være en litt demotiverende bit når man begynner, sier Jostein.

Til tross for koronaristriksjoner har foreningen likevel klart å samle medlemmene i mindre grupper med jevne mellomrom. De har også planer om å fortette å møtes fysisk utover høsten, da det sosiale er en viktig del av foreningen.

Foreningen skal fungere som en sosial møteplass. Gi og med at det tar så lang tid å male og det er mye smått og pirkete arbeid, så gir det mye tid til å være sosial og snakke sammen. Alle malekveldene vi har hatt så langt har vært veldig sosiale, hvor folk har sittet og snakket hele kvelden, sier Jostein.

Victor og Jostein ønsker også at foreningen skal være en plass der folk kan prøve å være kreative på en annen måte og gir rom for å teste en ny hobby. De trekker særlig fram tre ting de er spesielt opptatt av.

Det sosiale, det at folk får utforske den kreative siden sin, og at man kan ha en gøy hobby som ikke koster alt for mye, er tre ting som er viktig for oss, sier Victor.

Den siste tiden har vær svært positiv for foreningen. De har nylig blitt finalister i årets nyskaper ved UiO, der vinneren kåres ved semesterstart. Samtidig har de også fått tildelt midler fra Studentenes tiltakspakke, som har gitt dem mulighet til å blant annet bestille en 3D-printer, noe som vil åpner opp for flere muligheter.

- Vi har bestilt en 3D-printer med midlene vi fikk tildelt. Jeg har drevet litt med 3D-printing før og det har vært veldig gøy, i tillegg får man mange flere valgmuligheter og kan lage det man selv ønsker, forteller Jostein.

- En 3D-printer vil også være mye mer økonomisk på lang sikt. Et sett med figurer i butikken kan koste så mye som 1000 kr. Så hvis vi selv printer de figurene vi vil ha kan vi få mye større og bedre figurer langt billigere, sier Victor.

Den siste tiden har foreningen fått flere nye medlemmer hvor interessen for miniatyrmaling har meldte seg fra første stund hos flere. I dag har foreningen 19 medlemmer, men de håper å vokse seg enda større ved semesterstart og under foreningsdagene.

Jeg liker veldig godt når folk oppdager dette og får det som en ny hobby, selv om de ikke har drevet med noe kreativt tidligere. Mange finner ut at det egentlig er kjempeenkelt. Det er jo nesten fargelegging, bare tredimensjonalt. Så lenge du er tålmodig og har rett utstyr går det kjempegreit, sier Victor.

Jostein forteller at de fleste som blir med på malekveldene for første gang tenker at det er veldig vanskelig, for så å bli overrasket over hva de får til og hvor enkelt det er.

Det er veldig gøy å se hvor fornøyde alle blir. Alle som har vært med har kommet ut med et veldig godt resultat på figuren sin, selv de som er litt utålmodige, forteller Victor.

Ved semesterstart planlegger foreningen å starte opp igjen med malekvelder, og håper å se flere nye ansikter fremover. De ønsker alle hjertelig velkommen, uansett maleerfaring.

Det er åpent å komme på møtene våre, selv om du ikke er medlem. Vi har en stor malekveld hvert semester hvor vi legger ekstra vekt på å annonsere mot nye medlemmer. Vi planlegger nå for å gjennomføre dette i slutten av august, etter foreningsdagene, sier Jostein.

Ønsker du å bli medlem av Lilleputtenes maleforening eller lese mer, sjekk ut Facebook-siden eller Instagram-kontoen deres.