Veien til nye vennskap

De siste månedene har Studentenes tiltakspakke, i regi av SiO, gjennomført flere sosiale aktiviteter for studentene. Det har både ført til nye bekjentskap og mange gode minner som har videre utviklet seg til vennskap - nøkkelen har vært initiativ.

Espen Silkoset og Thomas Reymert er blant studentene som har fått nye venner gjennom Studentenes tiltakspakke de siste månedene. Gjennom flere sosiale arrangementer har de blitt kjent med andre studenter og deretter selv tatt initiativ til å møtes igjen.

De siste årene har Espen bodd i Oslo, men kommer opprinnelig fra Hamar. I løpet av sommeren og høsten har han deltatt på en rekke arrangementer.

- Jeg har blant annet vært med på Laser tag, Escape room, museumsturer, paintball og Tusenfryd. I starten dro jeg på arrangementene alene, for det er lagt opp til at man skal bli kjent med andre. De som er der ønsker jo å bli kjent med andre, så det er bare å hoppe i det, og så blir man kjent med nye folk, forteller Espen.

Espen Silkoset har fått flere venner gjennom SiO-arrangementer.
Espen Silkoset har fått flere venner gjennom SiO-arrangementer.

Arrangementene er lagt opp til at deltakerne møter opp alene, men det er selvsagt lov å komme i følge med venner. Flere av arrangementene har startet med enkle og morsomme ''bli kjent''-leker, eller så har arrangørene kommet med temaer å snakke om, som en samtalestart.

Arrangementene er godt tilpasset for å bli kjent med nye medstudenter. Vi blir ofte delt opp i grupper og arrangørene kommer med eksempler på spørsmål som får samtalen i gang for å unngå den kleine starten. I tillegg samarbeider man på flere av arrangementene ved at man for eksempel er på lag, som da vi var og spilte paintball eller Laser tag. Det skal nesten godt gjøres å ikke bli kjent med noen nye, sier Espen.

Alene i ny studentby

Thomas på sin side er opprinnelig fra Bærum, men har tilbrakt store deler av oppveksten sin i utlandet. Etter flere år utenlands bestemte han seg for å komme tilbake til hjemlandet da han skulle begynne å studere - uten å kjenne noen i Oslo. Nå har han begynt på sitt tredje studieår og har fått flere venner i Oslo, men ønsker likevel å utvide nettverket sitt.

- De første årene ble jeg kjent med de i klassen og deltok på forskjellige arrangementer som var satt opp i regi av studentorganisasjonen på skolen min. Men i sommer ble jeg kjent med folk gjennom SiO-arrangementer. Tidligere har det ikke vært så lett å komme i kontakt med folk fra andre studiesteder, bortsett fra at man kanskje er på en fest med noen fra et annet studie. Men nå har jeg vært med på flere SiO-arrangementer, så da har jeg blitt kjent med flere fra andre studiesteder, sier Thomas fornøyd.

Thomas Reymert ønsket å utvide nettverket sitt.
Thomas Reymert ønsket å utvide nettverket sitt.

Møtes på eget initiativ

Formålet med arrangementene som holdes er å få studentene ut igjen etter en lang periode med nedstenging, samt skape sosiale møteplasser og muligheter for å knytte nye bekjentskap. Sosiale medier har blant annet vært en stor bidragsyter for at Espen har klart å holde kontakt med de nye folkene han har blitt kjent med.

Det viktigste er å ''adde'' hverandre på sosiale medier for å holde kontakten. Vi har blant annet laget en egen What's App-gruppe. Har vi lyst til å finne på noe sammen så legger vi det bare ut der, forteller Espen.

Han trekker også fram at det å tørre å ta initiativ til å møtes er viktig for å skape nye vennskap.

- Med de nye vennene jeg har blitt kjent med har vi blant annet hatt en shopping-dag, det har vært en del fester og vi har gått turer. Det er mange hyggelige mennesker som jeg har fått mulighet til å bli kjent med, sier Espen.

Det har ikke bare vært gjennom SiO-arrangementene de kommer i kontakt med andre studenter. Espen forteller også at han holdt en fest på takterrassen til studentboligen sin.

Jeg organiserte en fest på takterrassen for de som bor i blokka vår. Jeg arrangerte også en volleyball-dag i sommer, og søkte da midler gjennom Studentenes tiltakspakke, sier Espen.

Slik fikk de nye venner

Mange kan synes det er litt skummelt å møte opp på et arrangement alene, i håp om å bli kjent med noen nye. Både Espen og Thomas har selv opplevd å dra alene på et arrangement, og har derfor noen gode tips du kan ta med deg på veien.

Espen sine beste tips:

  • Bli med på alle arrangementene du kan, og hopp i det! Det er litt skummelt med en gang, men alle står i nøyaktig samme situasjon, og er der for å bli kjent med noen nye.

  • Opprett en chat-gruppe! Det gjør det mye lettere å få etablert et sosialt nettverk, og organisere nye arrangementer hvor man kan møtes.

  • Tør å ta initiativ, for det skaper så mange flere muligheter.

Thomas sine beste tips:

  • Følg med på hvilke arrangementer som skjer - SiO er flinke til å planlegge mye.

  • Det er mange foreninger som også planlegger mye forskjellig, og der er det mange gode muligheter.

  • Jeg anbefaler å snu seg til høyre i klasse og si ''hei'' til den du sitter ved siden av, og bli kjent med de du studerer med.

  • Om du bor i studentbolig er det gode muligheter for å være sosial med de man deler kjøkken med.

Legger til rette for nye vennskap

I høst har Studentenes tiltakspakke startet opp et nytt delprosjekt - ''Semester med nye venner'', som er en sosial møteplass for studentene i Oslo. Prosjektet baserer seg på at en gruppe studenter med like interesser blir spleiset sammen for å knytte nye bekjentskap. Det er opp til gruppen selv hvordan de ønsker å møtes og hvor ofte. Hver måned vil det også foregå et større arrangement i regi av prosjektgruppen. Der vil du få muligheten til å møte alle som er en del av Semester med mye venner.

- Semester med nye venner er et lavterskeltilbud og en fin måte å bli kjent med andre studenter med like interesser. Når du melder deg på, skriver du opp interessene dine og vi gjør resten av jobben for deg. Du blir da satt i en gruppe med noen som har de samme interessene. Felles interesser kan være alt fra sport, tur, K-drama, gaming, teater og musikk - det fins ingen grenser, sier delprosjektleder Ruwayda Mohamed.

Ruwayda Mohamed - delprosjektleder for Semester med nye venner.
Ruwayda Mohamed - delprosjektleder for Semester med nye venner.

Hun kan gladelig meddele at det er ingen påmeldingsfrist - her er det bare å melde seg på! De har allerede lagt flere planer for de kommende ukene.

- Vi har et samarbeid med aktivitetsgruppen hvor deltagere fra Semester med nye venner har mulighet til å dra på alt de arrangerer. Utenom det har vi planlagt et ball i november, Halloween og julepakker hvor man får utstyr til å arrangere en sammenkomst med sin vennegruppe. Vi oppfordrer gruppene til å gjøre ting sammen, enten på egenhånd eller ved at de kommer på større arrangementer som SiO har planlagt, forteller Ruwayda.

Samme om du er fersk student i en ny by, eller er på ditt siste år, men fortsatt ønsker å utvide vennekretsen, er det alltid muligheter for å skape nye vennskap. Start med et smil og et ''hei'', men viktigst av alt - tør å ta initiativ. Det er aldri farlig å spørre om å ta en kaffe, gå en tur eller studere sammen, det verste som kan skje er at du får et nei. De aller fleste studenter er i samme situasjon og ønsker å bli kjent med medstudentene sine.

Ønsker du å bli en del av Semester med nye venner, meld deg på i dag!